Villavaatteen pesu – mitä siinä kannattaa huomioida?

Villaneule on aarre, joka oikein hoidettuna tuo lämpöä ja pehmeyttä vielä vuosienkin päässä siintäviin arkiaamuihin.

Villavaatetta tarvitsee pestä ani harvoin

Villa on luonnostaan likaahylkivä kuitu, joten suosi neuleen tuuletusta pesemisen sijaan. Etenkin neuletakki, joka harvemmin on suorassa ihokosketuksessa, ei tarvitse juuri koskaan pesua. Tuulettamalla saa villavaatteesta pois hajut ja pienet käytön jäljet, ja siten saat mahdolliset rypytkin oikenemaan. Tahrat kannattaa poistaa paikallispesulla pyyhkimällä tahraa kevyesti kylmällä vedellä kostutetulla liinalla. Voit lisätä mukaan hieman sappisaippuaa sitkeämpien tahrojen poistamiseksi. Muista huuhdella kohta huolellisesti viileällä vedellä, jos käytät sappisaippuaa.

Miten villavaate kannattaa pestä?

Pese villavaate aina käsin kädenlämpöisellä vedellä, mietoa villavaatteelle tarkoitettua pesuainetta käyttäen. Sekoita pesuaine pesuveteen ja huolehdi, että mahdollinen pulverimainen pesuaine on liuennut kunnolla pesuveteen ennen vaatteen upottamista pesuastiaan. Seuraa pesuaineen annostelussa pesuainevalmistajan suositusta ja mittaa pesuainetta mieluimmin niukalla kädellä. Liika pesuaine ei paranna pesutulosta ja vaatii runsaasti huuhteluita. Monissa pesukoneissa on valittavana villapesuohjelma, mutta niissä mekaaninen käsittely saattaa kuitenkin olla villalle liian kova. Siksi suosittelemme käsinpesua.

Villakuitu huopuu liian lämpimässä saippuavedessä ja mekaanisessa hankauksessa. Jos neule on esimerkiksi konepesun jälkeen kutistunut huomattavasti ja siitä on tullut tiivis, ei neuleelle ole tehtävissä enää mitään. Painele siis villavaatetta kevyesti vedessä, vältä hankaamista ja vääntämistä. Linkous ja rumpukuivaus ovat liian rankkoja käsittelyjä villalle. Kuivaa villavaate asettelemalla se pyyhkeen päälle ja rullaamalla vaate kuivaksi pyyhkeen sisälle. Voit puristella ja painella pyyherullaa varovasti, mutta vältä vääntämistä, jotta neule ie menetä muotoaan. Älä koskaan kuivata villavaatetta henkarissa, jotta se ei venähdä ja menetä muotoaan. Oio vaate muotoonsa ja kuivaa neule tasossa ilmavassa paikassa, kuten pyykkitelineen päällä, kaukana auringonvalosta ja lämpöpattereista.

Oletko jo tutustunut suosittuun naisten pitkään villatakkiin?