Oma ompelimo

Suurin osa Aarrelabelin tuotteista valmistetaan omalla ompelimollamme Pohjois-Portugalissa sekä sen lähellä sijaitsevilla yhteistyökumppaneilla. Sukkatuotteemme valmistetaan Italiassa, lippikset Virossa ja neuleasusteet Suomessa.

Kuka omistaa Aarre –merkin ja mikä on oma ompelimo?

Aarrelabel on vuonna 2011 perustettu pirkanmaalainen vaatemerkki. Vuonna 2016 omistajavaihdoksen myötä Aarrelabel sai rinnalleen laadukkaan suunnittelun lisäksi myös oman tuotannon. Uudet omistajat, Keski-Vähälän sisarukset Marko, Riikka ja Laura omistavat Aarre-merkin lisäksi myös ompelimon Black Moda Portugal Lda:n, jossa vaatteet kaavoitetaan, leikataan ja ommellaan.

Kaikki materiaalit ja neulokset tulevat lähialueen yhteistyökumppaneilta, jotka Keski-Vähälän perhe on tuntenut vuosikymmeniä ja joiden välille on syntynyt syvä luottamus ja avoimuuden kulttuuri.

Missä Aarre -tuotteet valmistetaan?

Aarre -trikootuotteet valmistetaan Portugalissa omalla ompelimollamme Black Moda Portugal Lda:ssa, sekä sen lähellä sijaitsevilla yhteistyökumppaneilla.

Neuleidemme tuotannostamme vastaa Elmate, Lda. Dot –sarja, sekä kylpymallistomme valmistaa Somani, Lda. Neulostoimittajamme on Armaco, Lda. Kangasvaatteiden valmistuksesta vastaa Youngstar, Lda.

Tällä hetkellä ainoastaan sukkatuotteemme valmistetaan Portugalin ulkopuolella ja niiden tuotannosta vastaa yhteistyökumppanimme Italiassa.

Minkälaisissa olosuhteissa Aarre –vaatteet valmistetaan?

Portugali on EU-maa, jota ei luokitella riskimaaksi. Portugalissa työelämää säädellään lailla ja viranomaiset valvovat lakien noudattamista. Portugali on myös ratifioinut ILOn (International Labour Organization) eli Kansainvälisen työjärjestön perussopimukset. ILOn periaatteiden mukaan kaikilla sen jäsenvaltioilla on velvollisuus poistaa pakkotyö, lapsityö ja syrjintä sekä taata yhdistymisvapaus. Viime vuosina ILOn päätavoitteena on ollut ihmisarvoisen työn (Decent Work) toteutuminen maailmanlaajuisesti.

Vastuu oman tehtaan työntekijöistä, hankinnoista ja tuotteista on ompelimomme suomalaisella toimitusjohtajalla, perheen keskimmäisellä sisaruksella, Riikka Oliveiralla. Hän huolehtii, että toimittajat ja yhteistyökumppanit noudattavat ekologisia ja eettisiä arvoja.

Onko tuotantomme sertifioitu?

Oma ompelimomme on Öko-Tex Standard 100 -sertifioitu. Tämä kertoo siitä, että tuotteissamme ei ole terveydelle haitallisia torjunta-aineita, raskasmetalleja tai formaldehydijäämiä. Lisäksi Euroopan Unionin alueella noudatettava ja vuonna 2007 voimaan tullut REACH-asetus (lyhenne sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) asettaa aiempaa enemmän vastuuta teollisuudelle, kun on kyse riskeistä, joita kemikaalit saattavat aiheuttaa ympäristölle tai terveydelle. Myös yhteiskumppaneillamme on Öko-Tex sertifioitu tuotanto ja kaikille toimittajillemme toimitetaan vuoden 2020 aikana Aarrelabelin Supplier Code of Conduct, joka sisältää sosiaalisen vastuun ja ympäristöä koskevat vaatimukset toimittajillemme. Supplier Code of Conduction on heinäkuun 2020 loppuun mennessä allekirjoittaneet kaikki Aarrelabelin toimittajat. Supplier Code of Conductin toteutumista seurataan vuosittaisilla toimittajakyselyillä ja seurannasta raportoidaan vuosittain julkaistavissa vastuullisuusraporteissa. Sitoudumme siihen, että jokaiselle Aarrelabelin tuotannoissa työskentelevälle maksetaan elämiseen riittävä palkka. Seuraamme tätä vuosittaisilla toimittajakyselyillä ja raportoimme sen tuloksista vuosittain julkaistavassa vastuullisuusraportissa. Raakamateriaalihankinnoissa suosimme GOTS-sertifioitua puuvillaa ja BCI-puuvillaa ja nämä sertifiointijärjestelmät ovat osa hankintaketjun valvontaa, kuten sosiaalisten olojen ja tuotannon ympäristövaikutusten valvontaa. Lisäksi vierailemme Portugalilaisilla toimittajillamme vuosittain ja valvomme näin Code of Conductin toteutumista. Vuonna 2020 yksi hallituksen jäsenistä on vieraillut Portugalin toimittajien luona yhteensä kolmen kuukauden ajanjakson ajan.