Ympäristö

Puuvilla on käytetyin materiaalimme trikootuotteissa ja valtaosa siitä on meillä orgaanista. Pyrimme jatkuvasti lisäämään kierrätettyjen materiaalien osuutta ja esimerkiksi sukkahosuissamme, Dot- ja Bubble-tuotteissa on käytetty kierrätettyjä materiaaleja.

Miten ompelimossamme käsitellään kemikaaleja?

Koska omassa ompelimossamme leikataan ja ommellaan trikootuotteita, siellä ei käsitellä värjäyksessä ja viimeistyksessä tarvittavaa vettä tai kemikaaleja, eikä oma ompelimomme toiminta aiheuta jätevesiä. Vuonna 2018 brand ambassadorimme, Kolmistaan-blogin Karoliina Pentikäinen vieraili tutustumassa ompelimoomme ja muihin Aarrelabel tuotantopaikkoihin. Pentikäinen teki vierailustaan kolmen blogipostauksen juttusarjan, joiden teemoja olivat eettinen vaatetuotanto Portugalissakemikaalit tekstiilituotannossa ja naiset Aarrekidin takana.

Miten painotalossa käsitellään kemikaaleja?

Neuloksia värjäävässä ja painavassa yhteistyöpainotalossa on lakisääteinen vedenpuhdistamo, jossa on pH-säätöjärjestelmä. Jätevedenkäsittelykeskuksessa vesi esikäsitellään ennen kuin se päästetään kaupungin jätevesikeskukseen. Värireseptit tehdään automaation avulla, joten värikemikaalien hävikki on vähäistä. Väriaineet käsitellään putkissa, jolloin ne eivät joudu hengityselimiin.

Painotalo otti vuonna 2018 käyttöön Higg-Indexin, joka on Sustainable Apparel Coalitionin kehittämä työkalupaketti, joka auttaa niin tuotemerkkejä, jälleenmyyjiä kuin yrityksiäkin koosta riippumatta mittaamaan ja arvioimaan yrityksen tai tuotteen kestävää kehitystä. Higg Index:in avulla yritykset voivat tehdä merkittäviä parannuksia tehdastyöntekijöiden ja paikallisten yhteisöjen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä ympäristön suojelemiseksi.

Lisäksi painotalo on GOTS-sertifioitu. GOTS (Global Organic Textile Standars) on luonnonmukaista tekstiilituotantoa edistävä järjestö ja maailman johtava luomutekstiilien sertifiointijärjestelmä. GOTS määrittelee korkeatasoiset ympäristökriteerit kattaen koko orgaanisen tekstiilituotantoketjun pellolta valmiiksi tuotteeksi ja edellyttää myös sosiaalisten kriteerien noudattamista. Kaikki prosessit, jotka puuvillalle tuotannossa tehdään ovat GOTSin hyväksymiä. Painotalo on Bluesign-partneri vuodesta 2012 alkaen. Tämä kumppanuus varmistaa, että värjäys- ja viimeistelyprosessissa käytetään vain sellaisia vain tuotteita ja väriaineita, jotka on asianmukaisesti testattu ja hyväksytty ja jotka eivät sisällä ihmiselle tai ympäristölle haitallisia aineita.

Mistä raaka-aineemme tulevat?

Puuvilla on tärkein ja käytetyin materiaalimme trikootuotteissa ja valtaosa siitä on meillä orgaanista. Tällä hetkellä käytämme pääasiassa turkkilaisesta puuvillatukusta ostettua, GOTS-sertifioitua orgaanista puuvillaa. GOTS (Global Organic Textile Standars) on maailman johtava orgaanisten kuitujen tekstiilien käsittelystandardi.

Orgaaninen puuvillakuitu jatkokäsitellään Pohjois-Portugalissa, jossa se kehrätään langaksi tai lanka tuodaan jo kehrättynä Portugaliin. Peruslangat kehrätään yleensä Turkissa ja erikoislangat, kuten räätälöidyt- ja erikoissekoitteet Portugalissa. Ompelimomme yhteistyökumppani Armaco, Lda valmistaa kaikki tuotteissamme käytetyt trikooneulokset (single jersey, joustocollege ja jacquardit). Neulosten valmistuksen lisäksi Armaco koordinoi painon ja värjäyksen ompelimomme trikootuotantoihin. Värjätyt ja painetut neulokset kuljetetaan trikootehtaallemme varastoon odottamaan leikkuuta ja ompelua.

Neuleissa käyttämämme villa on pääosin mulesing-free merinovillaa sekä villa-polyamidi sekoitelankaa. Froteetuotteissamme käytämme orgaanista puuvilla ja kierrätettyä polyesteriä. Bubble –sarjan polyesteri on myös kierrätettyä, kun taas Dot-sarjan polyesteri on neitseellistä polyesteria. Kangastuotteistamme suurin osa on pellavaa sekä orgaanista puuvillaa. Keväällä 2019 kangastuotteemme täydentyi myös viskoosista ja Tencelistä valmistetuista kangastuotteista.

Minkälainen on Suomen toimipisteemme?

Aarrelabel toimitilat sijaitsevat samassa toimipisteessä kuin Black Moda Oy, jossa käyttämämme energia on 100% uusiutuvaa energiaa. Toimipisteellä on myös jätteenkeräys, bio, paperi, kartonki ja sekajäte. Black Moda Oy:n henkilökunnasta 4 henkilöä tekee työtä Aarrelabel tuotteistuksen parissa ja verkkokaupan ylläpidossa. Tutustu ja ota meihin ota yhteyttä täällä.

Lue lisää brändistämme Meistä -sivulla täällä.